To HDMI (High Definition Multimedia Interface) είναι μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου από ένα μόνο καλώδιο με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Οι συσκευές που υποστηρίζουν το HDMI μπορούν να μεταδώσουν και να λάβουν δεδομένα με τεράστιες ταχύτητες της τάξεως των έως και 48Gb/s (gigabits ανα δευτερόλεπτο) με ψηφιακό τρόπο και χωρίς καμία συμπίεση. Το HDMI αποτελεί εξέλιξη του DVI (με το οποίο και είναι συμβατό) που είναι αρκετά διαδεδομένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Χρησιμοποιεί βύσματα μικρότερου μεγέθους από τα αντίστοιχα του DVI, γεγονός που κάνει εύκολη την ενσωμάτωσή του σε φορητές συσκευές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλώδια μήκους έως 15 μέτρα (και υπό κάποιες προϋποθέσεις τα 25 μέτρα). Όλες οι εκδόσεις του HDMI είναι συμβατές προς τα πίσω. οι νεότερες εκδόσεις απλά έχουν περισσότερες δυνατότητες και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα.

HDMI 1.0

Η πρώτη έκδοση HDMI μπορεί να μεταφέρει ένα ψηφιακό σήμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας και δύο κανάλια ήχου μέσω ενός μόνο καλωδίου. Περιέχει 19 πολύ λεπτά καλωδιάκια και πετυχαίνει ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 4.95Gb/s.

HDMI 1.1

Η έκδοση αυτή προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων ήχου Dolby Digital, DTS, και DVD-Audio καθώς και 7.1 κανάλια ασυμπίεστου ήχου PCM.

HDMI 1.2

Η έκδοση HDMI 1.2 προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων SACD και υποστήριξε για πρώτη φορά DTS Master Audio και Dolby TrueHD Audio. Πλήρης υποστήριξη των συνόλων εντολών για το πρωτόκολλο τηλεχειρισμού CEC (Consumer Electronic Control).

HDMI 1.3

Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει βελτιώσεις όσο αναφορά τον ήχο και βίντεο καθώς και την αναβάθμιση του ρυθμού μεταφοράς δεδομένων από 4.95Gb/s σε 10.2Gb/s. Με την έλευση των Blu-ray και HD-DVD, έκδοση 1.3 προσθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς ψηφιακού bit-stream για την υψηλής ανάλυσης φορμά ήχου: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD και DTS-HD. Η έκδοση 1.3a αυξάνει το ποσό εύρους ζώνης του βίντεο που μπορεί να μεταφερθεί από μια πηγή σε μια οθόνη. Αυτό σημαίνει, ότι εκτός από το συνηθισμένο πρότυπο 24-bit βάθος, οι εκδόσεις HDMI 1.3 και 1.3a έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρώμα βάθους έως και 48bit και μπορούν να φιλοξενήσουν αναλύσεις υψηλότερες από 1080p. Νέος Micro HDMI Connector για σύνδεση φορητών συσκευών.

HDMI 1.4

Η έκδοση HDMI 1.4 προσθέτει πρακτικές βελτιώσεις συνδεσιμότητας. Ανάλογα με την χρήση που προορίζεται, το HDMI 1.4 μπορεί να προσφέρει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • High Speed HDMI Ethernet Channel (μεταφορά δεδομένων μέσω καναλιού Ethernet 100Mbps)
 • Audio Return Channel - ARC (κανάλι επιστροφής ήχου)
 • 3D Over HDMI (υποστήριξη τρισδιάστατης εικόνας)
 • Υποστήριξη ανάλυσης εικόνας 4K (3840 x 2160 @ 30 Hz)
 • Micro HDMI Connector (νέο βύσμα μικρότερο κατά 50% από το κλασσικό HDMI-A ώστε να συνδέεται με κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές συσκευές και άλλες φορητές ψηφιακές συσκευές)
 • Automotive Connection System (νέο σύστημα ασφαλούς σύνδεσης του βύσματος)

HDMI 2.0

Η έκδοση HDMI 2.0 προσθέτει σημαντικές βελτιώσεις συνδεσιμότητας:

 • Ρυθμός μεταφοράς δεδομένων έως 18Gb/s
 • 3D Over HDMI 4K (υποστήριξη τρισδιάστατης εικόνας 4K)
 • Υποστήριξη ανάλυσης εικόνας 4K (4096 x 2160 @ 60 Hz)
 • HDR (αναπαραγωγή εικόνας με πολύ μεγάλη έκταση και εύρος χρωματικής κλίμακας)

HDMI 2.1

Η έκδοση HDMI 2.1 προσθέτει τις πιο σύχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες συνδεσιμότητας που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Υποστηρίζει ανάλυση έως 8K Ultra HD (7680 x 4320 @ 60Hz) και ρυθμό μεταφοράς δεδομένων: έως 48Gb/s:

 • Ultra High Speed HDMI (μεταφορά δεδομένων έως 48Gb/s)
 • Enhanced Audio Return Channel - eARC (κανάλι επιστροφής ήχου, υποστηρίζει τις πρόσφατες κωδικοποιήσεις ήχου Dolby Atmos και DTS:X)
 • Υποστήριξη ανάλυσης εικόνας 8K 60Hz
 • Dynamic HDR (ρεαλιστικά χρώματα με εντυπωσιακό βάθος, η φωτεινότητα και η αντίθεση αναπαράγονται στο βέλτιστο βαθμό)
 • Variable Refresh Rate – VRR (μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης της εικόνας o οποίος εξαφανίζει τη στρέβλωση των frame και την καθυστέρηση στο συγχρονισμό)
 • Quick Media Switching - QMS (εξαφανίζει την καθυστέρηση και τη μαύρη οθόνη που εμφανίζεται κατά την εναλλαγή μεταξύ πηγών)
 • Quick Frame Transport - QFT (μειώνει την καθυστέρηση στις εφαρμογές VR)
 • Auto Low Latency Mode - ALLM (ορίζει αυτόματα το χρόνο απόκρισης με στόχο την ομαλότερη & χωρίς καθυστέρηση στην απεικόνιση και στη διάδραση εμπειρία)

Ένα καλώδιο HDMI αποτελείται από 19 πολύ λεπτά καλωδιάκια και κατασκευάζεται από εξωτερική μόνωση, προστατευτική πλεξίδα, θωρακισμένο κέλυφος αλουμινόχαρτου, κάλλυμα από πολυπροπυλένιο και αγωγούς με τη μορφή θωρακισμένου ζευγαριού. 

Θωράκιση

Όσο πιο μεγάλο είναι το μήκος του καλωδίου τόσο πιο σημαντική είναι και η κατάλληλη θωράκιση που πρέπει να διαθέτει. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η διάμετρος των καλωδίων αγωγού χαλκού από τα αποία αποτελείται. Η μονάδα μέτρησής τους ονομάζεται AWG (American Wire Gauge) η οποία υποδηλώνει τη διάμετρο του καλωδίου: όσο μικρότερη είναι η τιμή του AWG τόσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του καλωδίου. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική διάμετρος του καλωδίου HDMI, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του αγωγού και τόσο μεγαλύτερο είναι το ρεύμα μπορεί να μεταδοθεί.

Απολήξεις

Η επιχρυσωμένη απόληξη ενός καλωδίου HDMI έχει ισχυρή αντοχή στη διάβρωση, καλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, υψηλή αντοχή στη θερμοκρασία και ορισμένη αντίσταση στη φθορά. Ομοίως και όσον αφορά της 19 επαφές (pins) του καλωδίου, προτιμούνται αυτές που είναι επικαλυμμένες με ένα λεπτό στρώμα χρυσού. Οι επαφές (pins) του καλωδίου HDMI έρχονται σε επαφή με τις αντίστοιχες HDMI της συσκευής, οπότε οι επιδόσεις αγωγιμότητας και η αντίσταση στη φθορά των pin είναι πολύ σημαντικές.

Σύνδεσμοι

Καλώδια που είναι κατασκευασμένα με μεταλλικούς συνδέσμους έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Δεν επηρεάζεται η απόδοση της εικόνας ή του ήχου, αλλά τα καλώδια HDMI με μεταλλικούς συνδέσμους είναι πιο ανθεκτικά.

Υφή

Πολλά κατώτερα καλώδια HDMI παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το καλώδιο είναι πολύ μαλακό και μια λευκή πτυχή θα εμφανιστεί όταν το καλώδιο καμφθεί μερικές φορές. Αν στον πυρήνα του καλωδίου δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθαρός χαλκός τότε ενδέχεται κάποιο από τα 19 καλωδιάκα να σπάσει μετά από κάποιες κάμψεις. Επομένως, η απαλότητα και ο βαθμός αντοχής ενός καλωδίου HDMI αντικατοπτρίζουν αν τα εξωτερικά υλικά του καλωδίου HDMI είναι σύμφωνα με τα πρότυπα ή αν ο πυρήνας του καλωδίου είναι από καθαρό χαλκό.

Δεδομένου οτι το χάλκινο σύρμα σημαίνει ηλεκτρική μετάδοση σήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση εφαρμογής τόσο ασθενέστερο είναι το σήμα. Γι' αυτό στις μεγάλες αποστάσεις προτείνονται καλώδια Optical HDMI τα οποία χρησιμοποιούν οπτικές ίνες ως υλικό μετάδοσης. Σε σύγκριση με την ηλεκτρική μετάδοση σήματος του καλωδίου χαλκού η μετάδοση οπτικού σήματος μπορεί να επιτύχει υψηλότερες ταχύτητες, μεγαλύτερη & πλήρη μετάδοση σήματος σε αποστάσεις έως και 300 μέτρα! Υποστηρίζουν 4K 60hz για την αποτελεσματική μετάδοση σημάτων ήχου και βίντεο 4K φέρνοντας την εικόνα και τον ήχο σε κινηματογραφικό επίπεδο.

Ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου: Friday 20 March, 2020
Σχόλια:
Γράψτε Ένα Σχόλιο
0 σχόλιο/α
Πες Το Σε Ένα Φίλο: 
Twitter
Stumbleupon
Reddit
Pintrest
Newsvine
Linkedin
Google+
Google
Facebook
Digg
Κατασκευαστές
Πλήρωσε Online
Ψάξτο!